К основному контенту

 

12.10.2022 р.    Група № 18 Матеріалознавство

Урок № 10

Тема програми: Приготування розчинових сумішей

Тема уроку: Гіпс. Сировина, способи отримання, властивості та область застосування

Переглянути матеріал запосиланням:

https://tkuhk64.blogspot.com/2020/12/11.html

В залежності від способу будівництва, а також особливостей твердіння гіпсові в’яжучі ділять на чотири групи:

-         безвипалювальні;

-         низьковипалювальні (t110-1800С) – гіпсові;

-         високо випалювальні (t600-10000С) – ангідридні;

-         змішані.

 

Сировина

Технологія одержання

Гіпсові в’яжучі

Особливості властивостей

Гіпсовий камінь (сульфат кальцію)

Випал при температурі 160-1700С

Будівельний гіпс

-     невисока міцність на стиснення;

-     високе водопоглинання;

-     початок тужавлення від 2хв до 30хв

Гіпсовий камінь з вмістом сульфату кальцію (не менше 96%)

Випал при температурі 160-1700С

Формувальний гіпс

-     невисока міцність при вигині;

-     початок тужавлення через 5хв., кінець – від 10 до 25хв, залишок на решеті №02 не більше 2,5%

Гіпсовий камінь (сульфат кальцію)

Дроблений гіпсовий камінь обробляють паром в автоклаві при температурі 124 0С, висушують при температурі 140-1600С

Високоміцний (технічний гіпс)

-     незначна водопотреба для приготування розчинів 40-50%;

-     розчини з високою щільністю, міцністю

Гіпсовий камінь (сульфат кальцію)

Температура випалу 800-10000С

Високовипалювальний гіпс

-     повільне тужавлення: початок через 2 годинипісля замішування, твердіння протягом декількох місяців;

-     підвищена водостійкість, високий опір стиранню

Гіпсовий камінь (сульфат кальцію)

Випал при температурі 600-8000С

Ангідрит + каталізатори = ангідритове в’яжуче

-     повільне твердіння: посаток тужавлення через 30хв, кінець – 24 години

Природний ангідрит (CaSO4)

 

Ангідритове в’яжуче

-     високий опір старінню

 

На відміну від інших в’яжучих при твердінні гіпсу відбувається збільшення його об’єму (0,3…1%).

Властивості гіпсу:

1.     Залежно від терміну тужавлення гіпсові в’яжучі поділяються на три групи:

è А – швидкотверднучі: початок тужавлення не раніше ніж за 2хв, кінець – не пізніше 15хв.

è Б – нормальнотверднучі: початок тужавлення  не раніше ніж за 6хв, кінець – не пізніше 20хв.

è В – повільнотверднучі: початок тужавлення не раніше ніж за 20хв, кінець – не нормується.

2.     Залежно від ступеня помелу гіпсові в’яжучі бувають такого помелу:

Ø грубого – залишок на решеті 23%;

Ø середнього – залишок на решеті не більше 14%;

Ø тонкого – залишок не більше 2%.

3.     За межею міцності при стисненні гіпсові в’яжучі поділяються на 12 марок

ДЗ: прочитати конспект, виписати основні властивості гіпсу

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

  11 .11.2022 р.    Група № 18 Матеріалознавство Урок № 28-29 Тема програми:  Матеріали для опоряджувальних робіт Тема уроку:  Приготуванні розчинових сумішей за заданим складом Розчинні суміші   готують, як правило, на централізованих розчинних заводах (вузлах). Технологічний процес приготування включає підготовку заповнювачів (видалення включень крупніше 5 мм, фракціонування, видалення пилоподібних і глинистих домішок промиванням, сушку, підігрів), дозування заповнювача, в'яжучих, води і добавок, ретельне їх перемішування до отримання однорідної суміші. У кожному конкретному випадку визначається такий набір операцій, який забезпечує одержання сумішей з необхідними технологічними характеристиками. Так, якщо використовується пісок, що відповідає вимогам щодо гранулометричним складом і крупності зерен, операції по його фракціонування можуть бути виключені; при приготуванні літніх сумішей немає необхідності підігрівати заповнювачі і т.д.   Пере...
  20 .11 .2024р. група № 19 Охорона праці  Урок № 24 Тема програми:  Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди Тема уроку:  Лікувально-профілактичне харчування. Фізіологія праці. 1. Лікувально-профілактичне харчування Працівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікуваль-1 но-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці». Підприємства самостійно вирішують усі питання, пов'язані з безкоштовною видачею робочим та службовцям лікувально-профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Молоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника. Не дозволяється сплата молока грошима, заміна його іншими товарами або продуктами. Працівникам, які одержують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці,...
 30 .03.2022 р.    Група № 18 Виробниче навчання  Тема програми:   Збирання та відливання плит блоків вентиляційних коробів Тема уроку:   Кріплення вентиляційних коробів. Інструктаж з охорони праці. Організація робочого місця. Види вентиляційних коробів на розчині та саморізами. Переглянути матеріал за посиланням: https://trivita.ua/ua/blog/ventylyatsiyni-bloky-osoblyvosti-kharakterystyky-zastosuvannya https://www.google.ru/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=2ahUKEwi9qqqXn9noAhVDhqQKHe-NApkQFjAOegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fstudfile.net%2Fpreview%2F5025396%2Fpage%3A8%2F&usg=AOvVaw3WNlq2GRpBr5ltlSaUq2HM ДЗ: виписати основні способи кріплення вентиляційних коробів