К основному контенту

 11.10.2022 р.    Група № 28    Технологія лицювальних і плиткових робіт

Урок № 43

Тема програми: Приготування розчинових сумішей

Тема уроку: Приготування клейових сумішей

     




 Так як зробити якісний плитковий клей самому не завжди вдається, набагато простіше придбати вже готову суміш. Для того щоб не помилитися з вибором потрібно знати кілька правил щодо того, як вибрати хороший товар з потрібними характеристиками. Як вибрати якісний клей для плитки:
• Довіряйте тільки відомим виробникам. Фірми з хорошою репутацією стежать

за якістю своєї продукції. Маловідомі марки сумішей не дають гарантії, що використовується сировину і умови виробництва відповідають стандартам.

 

• Зверніть увагу на склад. Для кожного типу клею є свій специфічний рецепт. До того ж марка компонентів повинна відповідати нормам.


• Дата виробництва. З моменту виготовлення до граничного терміну

придатності проходить всього півроку. Прострочена суміш втрачає частину своїх властивостей і клеїти кахель таким складом вже не можна.


• Умови зберігання. Сухі порошки повинні зберігатися в критих приміщеннях з встановленим невисоким рівнем вологості. Це важливо для збереження їх якостей.


• Термін застигання. Нормальний клей повинен досить швидко схоплюватися, але при цьому у майстра повинна залишатися можливість коректувати положення плитки протягом перших 20 хвилин після укладання.


• Фіксуюча здатність. Розчин повинен надійно утримувати керамічну плитку, що не сповзати і не деформуватися.


• Рівень адгезії. Зчеплення з поверхнею в ідеалі має становити 1 Н / мм2. Цей показник також дає зрозуміти, скільки сили доведеться докласти, щоб видалити облицювання після висихання розчину.

Відповідність суміші заявленим характеристиками багато в чому визначає приготування правильного плиткового клею для роботи.



Правила замішування суміші Суху суміш затворяють  чистою водою (температура води від  +15 °C до +20 °C) із розрахунку води  вказаної  на  упаковці  на 1 кг сухої суміші та перемішати до отримання однорідної маси без грудок за допомогою низькообертового дриля з насадкою чи мішалки. Увага! При перемішуванні суху суміш слід засипати у заздалегідь відміряну кількість води. Потім розчинову суміш витримати 5-10  хвилин(для різних  сумішей), після чого знову перемішати. Суміш можна використовувати протягом  часу  вказаного на  упаковці (зазвичай  не  більше 2 годин). Приготовану розчинову суміш тонким шаром нанести на поверхню, яку облицьовують, за допомогою лопатки, шпателя або терки, вирівняти зубчастою теркою чи шпателем. Плитки викласти на вже нанесену розчинову суміш і притиснути. Максимальна товщина розчинової суміші під плиткою не повинна перевищувати 10 мм. Зубці повинні мати квадратну форму і відпо- відати розміру плиток

Плитки попередньо не замочувати!

Не рекомендується викладати плитки у стик без шва. Ширина шва між плитками не повинна бути менше 2 мм. Установлення прокладок між плитками для забезпечення однакової ширини шва необов’язкове, оскільки викладені на стінах плитки не сповзають.  За  нормальних  кліматичних  умов  (температура  +20 ± 2 °C і відносна вологість повітря 55 ± 5%) плитку потрібно класти не пізніше ніж через 10 хвилин після нанесення розчинової суміші на основу. У літній період і вітряну погоду під час виконання зовнішніх робіт час укладання плитки скорочується. Упродовж 20 хвилин після укладання плитки на основу можна коригувати її положення. Залишки розчинової суміші з поверхні плитки треба видалити до її затвердіння за допомогою води. У нормальних умовах розшивку швів слід виконувати через 24 години. Для розшивки швів необхідно застосовувати фуги  для  швів

Переглянути матеріал за посиланням:

http://poradu24.com/remontu/vannoj/pravila-viboru-ta-vikoristannya-kleyu-dlya-plitki-u-vannij.html

 ДЗ: Прочитати конспект, виписати основні операції приготування клейової суміші

 


Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

  20 .11 .2024р. група № 19 Охорона праці  Урок № 24 Тема програми:  Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди Тема уроку:  Лікувально-профілактичне харчування. Фізіологія праці. 1. Лікувально-профілактичне харчування Працівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікуваль-1 но-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці». Підприємства самостійно вирішують усі питання, пов'язані з безкоштовною видачею робочим та службовцям лікувально-профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Молоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника. Не дозволяється сплата молока грошима, заміна його іншими товарами або продуктами. Працівникам, які одержують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці,...
  11 .11.2022 р.    Група № 18 Матеріалознавство Урок № 28-29 Тема програми:  Матеріали для опоряджувальних робіт Тема уроку:  Приготуванні розчинових сумішей за заданим складом Розчинні суміші   готують, як правило, на централізованих розчинних заводах (вузлах). Технологічний процес приготування включає підготовку заповнювачів (видалення включень крупніше 5 мм, фракціонування, видалення пилоподібних і глинистих домішок промиванням, сушку, підігрів), дозування заповнювача, в'яжучих, води і добавок, ретельне їх перемішування до отримання однорідної суміші. У кожному конкретному випадку визначається такий набір операцій, який забезпечує одержання сумішей з необхідними технологічними характеристиками. Так, якщо використовується пісок, що відповідає вимогам щодо гранулометричним складом і крупності зерен, операції по його фракціонування можуть бути виключені; при приготуванні літніх сумішей немає необхідності підігрівати заповнювачі і т.д.   Пере...
  11 . 02.2025 р.    Група № 18 Технологія штукатурних робіт Урок № 164 Тема програми:   Встановлення та ремонт  плит блоків вентиляційних коробів Тема уроку:  Призначення та види підйомно-транспортних механізмів, що використовуються Прочитати конспект Підйомно-транспортне обладнання  призначається для: - механізації праці при виконанні таких операцій: розвантаження і навантаження транспортних засобів; - переміщення і підйом вантажів на різні рівні будівлі;  - укладання їх штабелями, на стелажі і в підсобні приміщення;  - внутрішньо-складське і внутрішньо-магазинне переміщення вантажів до місця їх дальшої обробки. Підйомно-транспортне обладнання поділяють за такими основними ознаками:  функціональним призначенням;  ступенем механізації праці; періодичністю дії;  родом перероблюваного вантажу;  типом приводу. За функціональним призначенням обладнання поділяють на три групи:  вантажопідйомні машини (електричні талі, ван...