К основному контенту

 30.11.2022 р. група № 117 Обладнання та технологія зварювальних робіт

Урок № 124-125

Тема уроку: Технологія ручного дугового зварювання

Техніка зварювання. Дуга може збуджуватися двома прийомами: дотиком впритик та відводом перпендикулярно вгору або “чирканням” електродом, як сірником. Другий спосіб зручніший, але неприйнятний у вузьких і незручних місцях.

У процесі зварювання необхідно підтримувати визначену довжину дуги, яка залежить від марки і діаметра електрода. Орієнтовна нормальна довжина дуги повинна бути в межах , де Le – довжина дуги, мм; de – діаметр електроду, мм.

Довжина дуги суттєво впливає на якість зварювального шва і його геометричну форму. Довга дуга сприяє більш інтенсивному окисленню і азотуванню розплавленого метала, збільшує розбризкування, а при зварюванні електродами основного типу приводить до пористості металу.

У процесі зварювання електроду надається рух в трьох напрямках.

 Перший рух – поступальний, за напрямком вісі електроду. Цим рухом підтримується постійна довжина дуги в залежності від швидкості плавлення електроду.

Другий рух – переміщення електроду вздовж вісі валика для утворення шва. Швидкість цього руху встановлюється в залежності від струму, діаметра електроду, швидкості його плавлення, виду шва і інших факторів. При відсутності поперечних рухів електрода отримується так званий ниточний валик, на 2…3 мм більший діаметру електроду, або вузький шов шириною .

Третій рух – переміщення електроду упоперек шва для отримання так званого уширенного валика.



Поперечні коливальні рухи кінця електроду (рис.1) визначаються формою розробки, розмірами і положенням шва, властивостями зварювального матеріалу, навичками зварника. Для широких швів, отриманих з поперечними коливаннями .

Рис. 1. Траєкторії руху кінця електроду при ручному дуговому зварюванні.

Забезпечення нормативних вимог з технології зварювання – основна умова отримання якісних зварювальних швів. Відхилення розмірів і форми зварювального шва від проектованого, найчастіше спостерігається в кутових швах і пов’язані з порушенням режимів зварювання, невірною підготовкою кромок під зварювання, нерівномірною швидкістю зварювання, а також з несвоєчасним контрольним виміром шва.


ДЗ: опрацювати матеріал, виписати основні операції при виконанні ручного дугового зварювання

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

  11 .11.2022 р.    Група № 18 Матеріалознавство Урок № 28-29 Тема програми:  Матеріали для опоряджувальних робіт Тема уроку:  Приготуванні розчинових сумішей за заданим складом Розчинні суміші   готують, як правило, на централізованих розчинних заводах (вузлах). Технологічний процес приготування включає підготовку заповнювачів (видалення включень крупніше 5 мм, фракціонування, видалення пилоподібних і глинистих домішок промиванням, сушку, підігрів), дозування заповнювача, в'яжучих, води і добавок, ретельне їх перемішування до отримання однорідної суміші. У кожному конкретному випадку визначається такий набір операцій, який забезпечує одержання сумішей з необхідними технологічними характеристиками. Так, якщо використовується пісок, що відповідає вимогам щодо гранулометричним складом і крупності зерен, операції по його фракціонування можуть бути виключені; при приготуванні літніх сумішей немає необхідності підігрівати заповнювачі і т.д.   Пере...
 30 .03.2022 р.    Група № 18 Виробниче навчання  Тема програми:   Збирання та відливання плит блоків вентиляційних коробів Тема уроку:   Кріплення вентиляційних коробів. Інструктаж з охорони праці. Організація робочого місця. Види вентиляційних коробів на розчині та саморізами. Переглянути матеріал за посиланням: https://trivita.ua/ua/blog/ventylyatsiyni-bloky-osoblyvosti-kharakterystyky-zastosuvannya https://www.google.ru/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=2ahUKEwi9qqqXn9noAhVDhqQKHe-NApkQFjAOegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fstudfile.net%2Fpreview%2F5025396%2Fpage%3A8%2F&usg=AOvVaw3WNlq2GRpBr5ltlSaUq2HM ДЗ: виписати основні способи кріплення вентиляційних коробів
  20 .11 .2024р. група № 19 Охорона праці  Урок № 24 Тема програми:  Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди Тема уроку:  Лікувально-профілактичне харчування. Фізіологія праці. 1. Лікувально-профілактичне харчування Працівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікуваль-1 но-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці». Підприємства самостійно вирішують усі питання, пов'язані з безкоштовною видачею робочим та службовцям лікувально-профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Молоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника. Не дозволяється сплата молока грошима, заміна його іншими товарами або продуктами. Працівникам, які одержують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці,...