К основному контенту

  01.11.2022 р. група № 117 Обладнання та технологія зварювальних робіт

Урок № 71-72

Тема уроку:   Контроль якості зварних швів



     Якість зварювальних робіт і зварних з'єднань сильно впливає на міцність конструкцій або герметичність резервуарів. Невідповідність зварних швів заданими характеристиками приводить до руйнувань конструкцій з катастрофічними наслідками, то ж відноситься і до систем, що працюють з судинами і трубопроводами під тиском. Тому після зварювальних робіт в обов'язковому порядку готовий виріб піддають випробуванням і контролю на предмет виявлення дефектів в зварних з'єднаннях. Всі процедури з контролю над якістю зварювання визначені ГОСТом або керівними документами. У них також вказані допустимі норми похибок. Після випробувань складається акт і протоколи з результатами вимірів.

Переглянути матервал за посиланням:

https://kartaza.biz.ua/sposobi-kontrolju-jakosti-zvarjuvalnih-shviv/

Методи перевірки

Контроль якості зварювальних робіт, виконуваних на виробництві, може бути руйнівним і неруйнуючим. Перші методи використовуються вибірково. Перевіряється одне або кілька виробів з великої партії, або частина металовироби в будівельній конструкції. Воно перевіряється за різними параметрами певним протоколом випробувань. Але головним чином використовують спеціальні прилади або матеріали дозволяють перевірити якість зварних з'єднань без руйнування конструкції.

 

Основними способами неруйнівного контролю якості зварювання є:
• візуальний;
• капілярний;
• перевірка на проникність;
• радіаційний;
• магнітний;
• ультразвуковий.

 

Є й інші способи і види контролю якості зварювання, але в силу своєї специфіки вони не набули поширення.
Перевірка стану зварних швів не є одноразовим актом, це результуючий етап, який показує, як працює система контролю якості на підприємстві. Для мінімізації дефектів зварних з'єднань проводять операційний контроль робіт. Регулярно проводиться атестація, на якій комісія спочатку дає дозвіл на зварювання контрольного з'єднання. При проходженні зварниками цього випробування перевіряються теоретичні знання.

 

Перед початком робіт перевіряється кваліфікація зварника, у нього має бути посвідчення на право зварювання певних марок сталі і наряд-допуск.
Інженер зі зварювання і контролер зі служби техконтролю перевіряють якість збірки, стан кромок, працездатність зварювального апарату, контролює температуру прогріву, якщо це передбачено нормативно-технічною документацією. Контроль якості зварювальних матеріалів здійснюється з моменту надходження їх на підприємство і до використання на зварювальному посту. Перевірку електродів проводять на кожному етапі зберігання і використання, при необхідності їх прожарюють.

При безпосередньому проведенні робіт перевіряють, який режим зварювання використовується, дугова зварка, аргонодуговая чи інший вид зварювання. Перевіряють порядок накладення швів, розміри шарів і всього з'єднання. Якщо передбачені спеціальні вимоги в проектно-технічної документації, то і їх реалізацію. По завершенні зварювання перевіряє наявність клейма зварника.

Зовнішній огляд
Будь-яка перевірка якості зварних швів починається з візуального контролю. Оглядають всі 100% зварних з'єднань. Спочатку перевіряють геометрію і форму шва. Візуальний контроль допомагає виявити, поряд із зовнішніми, частина внутрішніх вад. Так, змінні за габаритами валики швів і нерівномірні складки говорять про непровар, що виникають через часті обриви електричної дуги.
Перед початком робіт зі зварних з'єднань видаляють шлак, окалини інші забруднення. Щоб краще можна було розгледіти дефекти, шви обробляють азотною кислотою (10%). Це додає матовість шву, що полегшує пошук вад. Після обробки кислотою необхідно провести ретельну протирання спиртом, щоб попередити її шкідливий вплив на сплав.
Для підвищення якості перевірки можна використовувати ліхтар і оптичну лупу. Для контролю геометричних розмірів застосовують штангенциркуль і шаблони.

Капілярний метод
Даний спосіб контролю використовує властивість рідини затягуватися в дуже дрібні капіляри. Швидкість і ступінь проникнення всередину матеріалу пов'язана з його смачиваемостью і діаметром капілярів. Більше змочується сплав і тонше капіляри - глибше проникає рідина.
Капілярний спосіб контролю якості шва дозволяє мати справу не тільки з будь-якими металами, але і з керамікою, пластмасою, склом. Головне його застосування пов'язане з проявом зовнішніх вад, які неможливо або важко визначити неозброєним оком. Іноді, використовуючи, наприклад, гас, можна виявити наскрізні дефекти.

Спосіб дуже простий, працює з часів виникнення потреби перевірки зварювальних швів. Для нього навіть розроблений спеціальний ГОСТ 18442-80.
У капілярному методі контролю якості зварювання використовують пенетранти - речовини, що мають мале поверхневий натяг і сильний кольоровий контраст. Проникаючи в дефектні зони, і підсвічуючи їх, пенетранти візуалізують вади зварювання. Їх роблять на основі води, гасу, масла для трансформаторів і інших рідин. 

Найбільш чутливі пенетранти можуть проявити дефекти діаметром від 0,1 мікрона. Капілярний метод контролю якості зварювання ефективний для дефектів до 0,5 мм шириною. При великих діаметрах пір або тріщин він не працює.
Спосіб із застосуванням пенетрантов полягає в очищенні поверхні, нанесенні контрольної рідини і прояві вад. Дуже ефективний спосіб контролю зварних з'єднань за допомогою гасу. Незважаючи на різноманітні прилади контролю якості зварювання, перевірку цим способом використовують до сих пір. З одного боку наносять розчин крейди, дають час для сушіння, потім з іншого боку шов змащується гасом. Браковані місця проявляються через кілька годин у вигляді темних плям.


ДЗ: опрацювати матеріл, виписати основні методи контролю


 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

  11 .11.2022 р.    Група № 18 Матеріалознавство Урок № 28-29 Тема програми:  Матеріали для опоряджувальних робіт Тема уроку:  Приготуванні розчинових сумішей за заданим складом Розчинні суміші   готують, як правило, на централізованих розчинних заводах (вузлах). Технологічний процес приготування включає підготовку заповнювачів (видалення включень крупніше 5 мм, фракціонування, видалення пилоподібних і глинистих домішок промиванням, сушку, підігрів), дозування заповнювача, в'яжучих, води і добавок, ретельне їх перемішування до отримання однорідної суміші. У кожному конкретному випадку визначається такий набір операцій, який забезпечує одержання сумішей з необхідними технологічними характеристиками. Так, якщо використовується пісок, що відповідає вимогам щодо гранулометричним складом і крупності зерен, операції по його фракціонування можуть бути виключені; при приготуванні літніх сумішей немає необхідності підігрівати заповнювачі і т.д.   Пере...
 30 .03.2022 р.    Група № 18 Виробниче навчання  Тема програми:   Збирання та відливання плит блоків вентиляційних коробів Тема уроку:   Кріплення вентиляційних коробів. Інструктаж з охорони праці. Організація робочого місця. Види вентиляційних коробів на розчині та саморізами. Переглянути матеріал за посиланням: https://trivita.ua/ua/blog/ventylyatsiyni-bloky-osoblyvosti-kharakterystyky-zastosuvannya https://www.google.ru/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=15&ved=2ahUKEwi9qqqXn9noAhVDhqQKHe-NApkQFjAOegQIARAB&url=https%3A%2F%2Fstudfile.net%2Fpreview%2F5025396%2Fpage%3A8%2F&usg=AOvVaw3WNlq2GRpBr5ltlSaUq2HM ДЗ: виписати основні способи кріплення вентиляційних коробів
  20 .11 .2024р. група № 19 Охорона праці  Урок № 24 Тема програми:  Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди Тема уроку:  Лікувально-профілактичне харчування. Фізіологія праці. 1. Лікувально-профілактичне харчування Працівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікуваль-1 но-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці». Підприємства самостійно вирішують усі питання, пов'язані з безкоштовною видачею робочим та службовцям лікувально-профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Молоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника. Не дозволяється сплата молока грошима, заміна його іншими товарами або продуктами. Працівникам, які одержують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці,...