К основному контенту

 15.03.2022 р.   Група № 18 Охорона праці

  Урок № 5

Тема програми: Правові  та організаційні основи охорони праці

Тема уроку: Засоби колективного та індивідуального захисту від небезпечних і шкідливих виробничих факторів 




З метою запобігання або зменшення впливу на працюючих шкідливих і небезпечних виробничих чинників застосовують засоби колективного та індивідуального захисту.

Засоби колективного захисту залежно від призначення  поділяються на такі класи:

1. Засоби нормалізації повітряного середовища виробничих приміщень і робочих місць (вентиляція, кондиціонування, опалення, автоматичний контроль і сигналізація);

2. Засоби нормалізації освітлення виробничих приміщень і робочих місць (джерела світла, освітлювальні прилади, світлозахисне обладнання, світлофільтри);

3. Засоби захисту від іонізуючих, інфрачервоних, ультрафіолетових, електромагнітних, лазерних, магнітних та електричних полів (огородження, герметизація, знаки безпеки, автоматичний контроль і сигналізація, дистанційне управління тощо);

4. Засоби захисту від шуму, вібрації (огородження, звукоізоляція, віброізоляція);

5. Засоби захисту від ураження електричним струмом (огородження, захисне заземлення, автоматичне відключення, дистанційне управління);

6. Засоби захисту від дії механічних факторів (огородження, автоматичний контроль і сигналізація, знаки безпеки);

7. Засоби захисту від хімічних факторів (огородження, герметизація, вентиляція та очистка повітря, дистанційне керування, знаки безпеки);

8. Засоби захисту від високих і низьких температур навколишнього середовища (огородження, автоматичний контроль і сигналізація, термоізоляція, дистанції керування).

Створення на робочому місці сприятливих і безпечних умов праці тісно пов'язане із забезпеченням робітників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Засоби індивідуального  захисту залежно від призначення поділяються на такі класи:

1. Ізолюючі костюми (пневмокостюми, скафандри);

2. Засоби захисту органів дихання (протигази, респіратори, пневмошлеми, пневмомаски);

3. Спеціальний одяг (комбінезони, куртки, брюки, костюми, халати, плащі, кожухи, фартухи, жилети, нарукавники);

4. Спеціальне взуття (чоботи, черевики, боти, бахали);

5. Засоби захисту рук (рукавиці, рукавички);

6. Засоби захисту очей (захисні окуляри);

7. Засоби захисту обличчя (захисні маски, захисні щитки);

8. Засоби захисту голови (каски, шоломи, шапки, берети);

9. Засоби захисту від падіння з висоти тощо (запобіжні пояси, діелектричні коврики, ручні захвати, маніпулятори).

10. Засоби захисту органів слуху (протишумові шоломи, навушники, вкладиші);

11. Захисні дерматологічні засоби (змиваючі розчини, пасти, креми, мазі).

ДЗ: прочитати конспект, виписати основні засоби захисту

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

  20 .11 .2024р. група № 19 Охорона праці  Урок № 24 Тема програми:  Основи гігієни праці та виробничої санітарії. Медичні огляди Тема уроку:  Лікувально-профілактичне харчування. Фізіологія праці. 1. Лікувально-профілактичне харчування Працівники, які зайняті на роботах з тяжкими та шкідливими умовами праці, безкоштовно забезпечуються лікуваль-1 но-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами відповідно до статті 9 Закону України «Про охорону праці». Підприємства самостійно вирішують усі питання, пов'язані з безкоштовною видачею робочим та службовцям лікувально-профілактичного харчування, молока або інших рівноцінних харчових продуктів. Молоко видається по 0,5 л за зміну незалежно від її тривалості у дні фактичної зайнятості працівника. Не дозволяється сплата молока грошима, заміна його іншими товарами або продуктами. Працівникам, які одержують безкоштовно лікувально-профілактичне харчування у зв'язку з особливо шкідливими умовами праці,...
  11 .11.2022 р.    Група № 18 Матеріалознавство Урок № 28-29 Тема програми:  Матеріали для опоряджувальних робіт Тема уроку:  Приготуванні розчинових сумішей за заданим складом Розчинні суміші   готують, як правило, на централізованих розчинних заводах (вузлах). Технологічний процес приготування включає підготовку заповнювачів (видалення включень крупніше 5 мм, фракціонування, видалення пилоподібних і глинистих домішок промиванням, сушку, підігрів), дозування заповнювача, в'яжучих, води і добавок, ретельне їх перемішування до отримання однорідної суміші. У кожному конкретному випадку визначається такий набір операцій, який забезпечує одержання сумішей з необхідними технологічними характеристиками. Так, якщо використовується пісок, що відповідає вимогам щодо гранулометричним складом і крупності зерен, операції по його фракціонування можуть бути виключені; при приготуванні літніх сумішей немає необхідності підігрівати заповнювачі і т.д.   Пере...
  11 . 02.2025 р.    Група № 18 Технологія штукатурних робіт Урок № 164 Тема програми:   Встановлення та ремонт  плит блоків вентиляційних коробів Тема уроку:  Призначення та види підйомно-транспортних механізмів, що використовуються Прочитати конспект Підйомно-транспортне обладнання  призначається для: - механізації праці при виконанні таких операцій: розвантаження і навантаження транспортних засобів; - переміщення і підйом вантажів на різні рівні будівлі;  - укладання їх штабелями, на стелажі і в підсобні приміщення;  - внутрішньо-складське і внутрішньо-магазинне переміщення вантажів до місця їх дальшої обробки. Підйомно-транспортне обладнання поділяють за такими основними ознаками:  функціональним призначенням;  ступенем механізації праці; періодичністю дії;  родом перероблюваного вантажу;  типом приводу. За функціональним призначенням обладнання поділяють на три групи:  вантажопідйомні машини (електричні талі, ван...