25.10.2021 група № 44 Охорона праці та навколишнього
середовища
Урок № 18
Тема програми: Основи гігієни праці та виробничої санітарії
Тема уроку: Поняття про виробничу
санітарію. Фізіологія праці. Основні гігієнічні особливості праці за професією
водій
Гігієна — це галузь медицини, яка вивчає вплив умов
життя на здоров’я людини і розробляє заходи профілактики захворювань,
забезпечення оптимальних умов існування, збереження здоров’я та продовження
життя.
Гігієна праці — це підгалузь загальної гігієни, яка вивчає
вплив виробничого середовища на функціонування організму людини і його окремих
систем. Організм людини формувався в умовах реального природного середовища.
Основними чинниками цього середовища є мікроклімат, склад повітря,
електромагнітний, радіаційний і акустичний фон, світловий клімат тощо.
Техногенна діяльність
людини, залежно від умов реалізації і особливостей технологічних процесів, може
супроводжуватись суттєвим відхиленням параметрів виробничого середовища від їх
природного значення, бажаного для забезпечення нормального функціонування
організму людини.
Уникнути небажаного впливу
техногенної діяльності людини на стан виробничого середовища і довкілля в
цілому практично не реально. Тому метою гігієни праці є встановлення таких
граничних відхилень від природних фізіологічних норм для людини, таких
допустимих навантажень на організм людини за окремими чинниками виробничого
середовища, а також таких допустимих навантажень на організм людини при
комплексній дії цих чинників, які не будуть викликати негативних змін як у
функціонуванні організму людини і окремих його систем зараз, так і генетичних у
майбутніх поколінь.
Основні поняття, що застосовуються в
Гігієнічній класифікації:
Умови праці — це сукупність факторів виробничого
середовища та трудового процесу, які впливають на здоров’я та працездатність
людини в процесі її професійної діяльності.
Шкідливий виробничий фактор ¾ чинник трудового процесу
та виробничого середовища, вплив якого на організм людини в певних умовах може
призвести до погіршення здоров’я.
Небезпечний виробничий
фактор ¾
чинник трудового процесу та виробничого середовища, вплив якого на організм
людини в певних умовах може призвести до травми або іншого раптового погіршення
здоров’я.
Важкість (тяжкість) праці ¾ характеристика трудової
діяльності людини, яка визначає ступінь залучення до роботи м’язів і відображає
фізіологічні витрати внаслідок фізичного навантаження.
Напруженість праці ¾ характеристика трудового
процесу, що відображає переважне навантаження на центральну нервову систему.
Безпечні умови праці ¾ умови праці, за яких вплив
шкідливих і небезпечних виробничих факторів на працюючих виключений або їх
рівні не перевищують гігієнічні нормативи.
Виходячи з принципів
Гігієнічної класифікації, умови праці розподіляються на 4 класи:
1 клас ¾ оптимальні умови праці ¾ такі умови, при яких
зберігається не лише здоров’я працюючих, а й створюються передумови для
підтримання високого рівня працездатності. Оптимальні гігієнічні нормативи
виробничих факторів встановлені для мікрокліматичних параметрів і факторів
трудового процесу. Для інших факторів за оптимальні умовно приймаються такі
умови праці, за яких несприятливі фактори виробничого середовища не перевищують
рівнів, прийнятих за безпечні для населення.
2 клас ¾ допустимі умови праці ¾ характеризуються такими
рівнями факторів виробничого середовища і трудового процесу, які не перевищують
встановлених гігієнічних нормативів для робочих місць, а можливі зміни
функціонального стану організму відновлюються за час регламентованого
відпочинку або до початку наступної зміни та не чинять несприятливого впливу на
стан здоров’я працюючих і їх потомство в найближчому та віддаленому періоді.
3 клас ¾ шкідливі умови праці ¾ характеризуються наявністю
шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні
чинити несприятливий вплив на організм працюючого та (або) його потомство.
Шкідливі умови праці за
ступенем перевищення гігієнічних нормативів та змін в організмі працюючих
поділяються на 4 ступені:
1 ступінь ¾ умови праці, що
характеризуються такими відхиленнями від гігієнічних нормативів, які, як
правило, викликають функціональні зміни, що виходять за межі фізіологічних
коливань та найчастіше сприяють зростанню захворюваності з тимчасовою втратою
працездатності.
2 ступінь ¾ умови праці, що
характеризуються такими рівнями факторів виробничого середовища і трудового
процесу, які здатні викликати стійкі функціональні порушення, призводять у
більшості випадків до зростання захворюваності з тимчасовою втратою
працездатності, підвищення частоти загальної захворюваності, появи окремих
ознак професійної патології.
3 ступінь ¾ умови праці, що
характеризуються такими рівнями шкідливих факторів виробничого середовища і
трудового процесу, які призводять до зниження працездатності та розвитку, як
правило, початкових стадій професійних захворювань.
4 ступінь ¾ умови праці, що
характеризуються такими рівнями факторів виробничого середовища, які здатні
призводити до розвитку виражених форм захворювань, значного зростання хронічної
патології та рівнів захворюваності з тимчасовою втратою працездатності.
4 клас ¾ небезпечні (екстремальні)
умови праці, що характеризуються такими
рівнями факторів виробничого середовища, вплив яких протягом робочої зміни (або
ж її частини) створює високий ризик виникнення важких форм гострих професійних
уражень, отруєнь, каліцтв, загрозу для життя.
Відповідно до приведеного
вище клас праці визначається тим чинником виробничого середовища, напруженості
або тяжкості праці, який має найбільше відхилення від нормативних вимог.
Реальні умови праці мають
виключати передумови для виникнення травм та професійних захворювань.
Фактори умов праці
Фактори |
Параметр, що характеризує основні властивості
елемента, одиниця виміру |
1. Санітарно–гігієнічні Загальні санітарні вимоги Освітленість: природна штучна Шкідливі речовини у повітряному середовищі
(пари, гази, аерозолі) Мікроклімат: температура повітря відносна вологість повітря швидкість руху повітря Механічні коливання: вібрація шум ультразвук Випромінювання: Інфрачервоне, ультрафіолетове Іонізуюче електромагнітне (хвилі радіочастот) Атмосферний тиск Професійні інфекції та біологічні агенти:
(бактерії, віруси, грибки, бруцельоз, лихоманка, туляремія, сибірка, тощо) |
Відповідність об`єму й площі виробничих
приміщень санітарним нормам, м3, м2 Рівень, КПО,% Рівень, лк Концентрація, мг/м3 Температура, 0С Вологонасиченість, % Рухомість повітряного середовища, м/с Частота, Гц Амплітуда, мм Коливальна швидкість, м/с Рівень звукового тиску, дБ, дБА Сер. геометрична частота октавних смуг, Гц Рівень звукового тиску, дБ Довжина хвилі, мкм Інтенсивність випромінювання, кал/см2 Вт/м2 , Активність радіоактивного розпаду, Бк, ліміт дози,мЗв•рік-1 Довжина хвилі, км, м, дм, см, мм Частота коливань, Гц, кГц, МГц, ГГц
напруженість, В/м, А/м, інтенсивність, Вт/м2 У робочій камері, атм Висота над рівнем моря, Па , мм рт. ст. Ступінь небезпечного впливу на організм
людини, бали |
2. П с и х о ф і з і о л о г і ч н і
(“трудові”) Фізичне навантаження Робоча поза Нервово-психічне навантаження Монотонність трудового процесу Режим праці та відпочинку: змінний добовий тижневий річний Травма небезпечність (вибухонебезпека, пожежонебезпека,
сейсмічна небезпека, небезпека травмування частинами машин й обладнання, що
рухаються) |
Енерговитрати, ккал/год Вантажооборот за зміну, кгм Зручність під час виконання робіт, бали Інтелектуальне, бали Нервово-емоційне напруження, бали Напруження зору, категорія точності роботи Рівень різноманітності й темп праці, бали Тривалість і розподіл перерв на відпочинок
та обід, хв Робота в нічний час; тривалість робочих
змін, год. Тривалість вихідних днів, дні Тривалість відпустки, дні Ступінь небезпеки, бали |
3. Естетичні Гармонійність у робочій зоні
світлокольорової композиції, звукового середовища Ароматичність запахів повітряного
середовища Гармонійність робочих поз і трудових рухів |
Естетичний рівень, бали Ступінь ароматичності, бали Конструктивні рішення обладнання робочих
місць, бали Траєкторія, ритм і варіантність трудових
рухів, бали |
4. Соціально-психологічні Спорідненість колективу Характер міжгрупових стосунків у колективі |
Рівень взаємозаміни в процесі праці,
товариської взаємодопомоги, дисципліна праці, бали Рівень конфліктності, бали |
ДЗ: прочитати конспект, виписати основні
поняття про гігієну праці та виробничу санітарію
Комментарии
Отправить комментарий